Kusza receptek és a matek
Ahány recept, annyi mértékegység
Bosszantó az összevisszaság. Így karácsony közeledtével - amikor nagymamánk isteni sütijét most először igyekszünk elkészíteni - nehéz pillanatok elé nézhetünk. Ha a rutinunk még kevés, és az iskolában is elblicceltük a mértékegységek átszámítását, akkor meg különösen - az én mamám szavával élve - 'muris' sütési kísérleteknek leszünk részesei.

Bosszantó összevisszaság, kusza mértékegységek...
Bizonyára előfordult már a legtöbbünkkel, hogy nem úgy sikerült egy-egy sütemény, ahogy azt elképzeltük. Ilyenkor elkenődve nézegetjük a receptet, vajon mit ronthattunk el, mit hagytunk figyelmen kívül. És akkor jönnek a felismerések... Nem minden kanál egyforma méretű (csapott evőkanál)... És talán a diók sem (diónyi)... Vagy az "egy maréknyi"... Mennyi?! :)
Nézzük csak, mi mennyi, és mit tehetünk akkor, ha nincs kéznél mérleg...
- 1 csapott evőkanál liszt = 12-15 g
- 1 púpozott evőkanál liszt = 2 dkg = 20 g
- 1 kávéskanál liszt = 3 g
- 1 evőkanál cukor = 1,5 dkg (15 g)
- 1 csapott evőkanál porcukor/kakaó = 10 g
- 1 evőkanál olaj = 7 g
- 1 evőkanál víz = 1 cl (10 ml) = 10 g
- 1 púpozott evőkanál zsír = 2,5 dkg (25 g)
- 1 mokkáskanál só = 5 g
- 1 dl liszt = 6 dkg liszt
- diónyi zsiradék = 15-18 g
A sort bátran folytathatja bárki... :)
Jó étvágyat, jó beszélgetést!




